Mer språk i skolan

Detta är förslag nummer 1 på ledare till nästa nummer.

***************

Det går inte att överskatta betydelsen av skolan för våra barns framtid. Under minst nio år, ofta mycket mer, sitter våra barn i skolbänken för att lära sig för livet.

Det lär inte komma som någon överraskning att jag tycker att matematik är en viktig sak att lära sig.

Men det finns något som är eftersatt i skolan: språkundervisningen. Men inte då tyska, franska eller spanska. Nej, det är Java, Ruby on Rails eller Scala som våra ungdomar behöver lära sig mer om.

Inte för att de ska bli några fullfjädrade programmerare. Det får de gärna bli på köpet. Men det viktiga är att de lär sig grunderna i hur programmering går till och vad som krävs för att skapa en grundläggande tjänst med en dator idag.

Visst lär sig dagens ungdomar att använda datorer. Men ofta handlar det om att skapa en Powerpoint, att använda Excel eller att söka på nätet. I vissa avseenden är det trivialt, i andra fall kanske helt meningslöst.

Jag tror att barnens förmåga att kommunicera och skapa handlar både om att kunna traditionella språk och bild, liksom att förstå hur man gör samma sak med en dator.

I det senare fallet behövs en grundläggande förståelse för det logiska sättet som man pratar med en maskin på. Det vore synd om inte skolan lade grunden även för detta lingua franca.

Kommentarer

Kommentar av Digitala Affärer » Blog Archive » Vilken ledare ska vi ha i nästa nummer av Internetworld? den 2012-05-08 07:45:26

[...] 1 - Mer språk i skolan [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>