Heldag med ECM

Jag har, förutom mitt ”dagjobb” som chefredaktör på Internetworld, en hel del externa uppdrag av olika slag, bland annat inom ramen för IDGs eventverksamhet.

Idag var en sådan dag, då jag under en heldag modererade ett antal talare på temat ECM, Enterprise Content Management.

Det rör sig alltså om system som på olika sätt kan användas för att strukturera datahantering, ofta internt på företag. Typiska tillämpningar är journalsystem, dokumentation i reglerad verksamhet, såsom läkemedelsindustrin eller försvarsindustrin.

Likheterna med våra vanliga publiceringssystem, CMS, är stora, såklart.

Det blev en spännande dag, med många kloka tankar. Men för att bryta av inledde jag ändå dagen med några tankar som jag tycker hänger i den ”online-luft” som jag andas till vardags och som kanske kan sätta lite perspektiv på den struktur och ordning och reda som många inom ECM-världen eftersträvar.

Jag gjorde följande tre spaningar:

- I onlinevärlden är struktur sällan något som vinner över kaos. Utvecklingen går så snabbt att det är omöjligt att hålla ordning. Dessutom kan kaoset ibland ge andra positiva bieffekter. Istället för att bygga snygga katalogstrukturer så söker vi oss fram.

- Det är svårt att förhålla sig till intern och extern information. I en transparent värld flyter all information ut och in, lite oavsett var företaget tar slut och var nästa börjar.

- Det kan också vara så att ordet och texten sakta tappar mark till förmån för bild, video och ljud på nätet. Detta går inte fort och vi vet ju att hela Google framför allt bygger på bokstäver och siffror, inte på bilder. Men en spekulation kan vara att vi kommer att samla allt mer av vårt material i bilder istället för i ord.

Det visade sig att flera av talarna på olika sätt bekräftade dessa tankar – eller i alla fall inte bestred dem rakt upp och ner. Att sedan ECM-världen alltid kommer att vara lite mer strukturerad än någonsin webbvärlden är väl en annan sak.

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>