Utmaningarna med att testa webbhotell

Under många år har Internetworld testat landets största webbhotell för att hjälpa våra läsare att hitta rätt hotell för just deras sajt. Det har med tiden blivit ett test som vunnit stor respekt  bland sajtansvariga och i webbhotellsbranschen.

Trots det har vi i flera år haft på känn att vi måste utveckla testet på något sätt och nu har vi kommit till ett vägskäl. Resonemangen är ungefär så här:

- Branschen har mognat

När testerna började var webbhotellsbranschen en ganska skakig och omogen värld. Det fanns gott om småbolag som inte riktigt kunde leverera kvalitet och stabilitet som man som kund kunde förvänta sig. Våra tester satte fingret på problemen och tvingade också fram förbättringar, åtminstone hos många av de mer tongivande aktörerna.

Idag möter vi en bransch som i många avseenden kan kallas mogen. Visst finns det väldigt mycket kvar att göra och flera stora aktörer har under vintern haft oacceptabla nertider. Men det är ändå en stor skillnad på de aktörer vi testar idag och de vi testade för några år sedan. Skillnaderna är helt enkelt väldigt små och ”vinnaren” i testet blir allt svårare att utse.

- Företagsvinkeln har saknats

Internetworld är sedan många år nu en affärstidning och vi vänder oss till professsionella användare. Webbhotellstestet har försökt att följa med på den resan, men testet har alltid känns som kusinen från landet. Det är helt enkelt ett inslag i tidningen som inte riktigt smälter in bland övriga artiklar. Vi skulle gärna vilja testa dedikerade servrar, co-hosting-tjänster och andra mer företagsinriktade lösningar, men det skulle bli ett helt annat test och inte gå att jämföra med tidigare tester. Vi vet att många av våra läsare är extremt beroende av sina webbhotell, men att våra tester ibland missat de mest centrala frågorna som kommunikatörer, e-handlare, marknadsförare eller affärsutvecklare ställer sig. Exakt hur vi ska fånga upp dessa frågor i vårt webbhotellstest, det har vi inte svaret på just nu.

- Ett enormt projekt

En aspekt som också påverkat diskussionen om webbhotellstestets framtid är att detta test idag är både omfattande och krävande. Att testa 15 webbhotell med egna konton, långvariga tester av webbhotellens olika funktioner och inte minst ett omfattande research-arbete, det tar tid och kraft. Vi har ställt oss frågan om denna tid och kraft skulle kunna användas till något mer värdefullt för våra läsare.

Slutsatsen har blivit att vi valt att ta en paus (tillfällig tills vidare) med vårt traditionella webbhotellstest. Jag hoppas att vi kommer att återkomma med någon form av test av webbhotellen, kanske i samverkan med någon av våra systertidningar här på IDG. Men i dagsläget finns inga sådana konkreta planer.

Däremot kommer vi att fortsätta att bevaka webbhotellen med de metoder vi använder varje dag: kritiskt granska, ifrågasätta och utmana branschens företrädare. Att lyfta fram erfarenheter och lärdomar från kunder. Och att spegla de trender som våra läsare behöver för att kunna ställa rätt krav mot webbhotellen.

Och på så sätt också utveckla sina egna affärer.

Vårt tema om webbhotell i nummer 3, 2011, kommer alltså inte att innehålla något test i den vanliga meningen. Men väl granskning och inspiration för dig som vill få ut mer av ditt webbhotell.

Kommentarer

Kommentar av Peter Tudt den 2011-03-01 20:47:47

Webbhotell borde ge ut vissa uppgifter som kan hjälpa blivande kunder! Jag är ett slitet (litet :-) webbhotell. Men ger ut uppgifter om: Uptime sen 2007 Server belastning Real kunder exempel med wordPress, Joomla osv...

Kommentar av Inga mer tester av webbhotell på Internetworld « blogg.ballou.se den 2011-01-19 10:32:15

[...] välja rätt i sin jakt på rätt driftpartner. I förra veckan meddelade de dock på sin blogg Digitala Affärer att de inte längre kommer att genomföra dessa [...]

Kommentar av Inget webbhotellstest från Internetworld i år | FS Data Blogg den 2011-01-12 17:04:37

[...] Nu har dock chefredaktören på Internetworld meddelat att det inte blir något webbhotellstest i år. [...]

Kommentar av Jonas Lejon den 2011-01-12 14:55:19

Trist! Men klok insikt. Hoppas någon annan kommer att köra dessa tester då jag tror att de är värdefulla

Kommentar av Internetworlds webbhotelltest läggs på is | Webbhotell 365 den 2011-01-12 13:40:22

[...] från Internetworld i vår. Det meddelar tidningens chefredaktör Magnus Höij på bloggen Digitala Affärer idag. Anledningarna är bland annat att branschen mognat, att testet inte längre självklart [...]

Kommentar av Martin Persson den 2011-01-12 13:07:02

Rätt tänkt, bra argument. Tycker jag. Men lite tråkigt också, jag hade gärna kört Webbhotellteset 2011 fullt ut som planerat nu i vår. Som tur är finns det fler uppdrag att sätta tänderna i - bland annat några intressanta webbhotellsartiklar till Internetworld nr 3, ser fram emot det. Vad säger webbhotellen själva?

Kommentar av Twitter Trackbacks for Digitala Affärer » Blog Archive » Utmaningarna med att testa webbhotell [digitalaaffarer.se] on Topsy.com den 2011-01-12 12:31:14

[...] Digitala Affärer » Blog Archive » Utmaningarna med att testa webbhotell digitalaaffarer.se/?p=1726 – view page – cached Under många år har Internetworld testat landets största webbhotell för att hjälpa våra läsare att hitta rätt hotell för just deras sajt. Det har med tiden blivit ett test som vunnit stor respekt bland sajtansvariga och i [...]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>