Processmonstret på Internetworld

Man kan tycka att en tidskrift om internet borde vara helt webbfokuserad. Att det i den bästa av världar borde vara onlineversionen av tidningen som allt kretsar kring och att papperstidningen skulle vara ett resultat av webbpubliceringen.

Och tänk, så fungerar faktiskt Internetworld. Nu. Men det tog ganska många år innan vi fick ändan ur att göra det vi själva missionerar om: nämligen att tänka webben först.

När vi nu är där är det svårt att förstå varför vi inte gjort det tidigare. Ingen av oss har varit motståndare till förändringen. Det ligger liksom i sakens natur att vi, trots att vi älskar print och magasinet som produkt, vill hylla webbens möjligheter till dialog med läsarna och att publicera i realtid. Vi andas och lever ju webb.

Men vi hade blivit varnade om det stora stygga trögrörliga processmonstret. Det där som till formen är ganska odefinierbart och som till sin natur är svårt att blidka. Monstret som tar över rationellt tänkande och som sätter sig på tvären av oron över en kommande förändring.

För det är lätt att tro att en förändring kommer att kräva kraft och tid. Att den per definition suger musten ur en redaktionell process som innan var som ett välsmort maskineri. Att det krävs omfattande planering och gedigna konsekvensanalyser för en större organisatorisk omdaning.

Jag kan bara krasst konstatera att så är det inte. Visst var vi tvungna att tänka till. Och inte minst tänka nytt. Men det är ju vardagsmat när man jobbar med journalistik, affärer och internet.

Idag är vi en nättidning. Vi är dessutom stolta upphovsmakare till ett pappersmagasin, event, nyhetsbrev och fokusrapporter.

Förändringen handlade ytterst om mod. Mod att lita på att våra texter inte blir bättre av att ha stötts och blötts i en magasinsprocess. Mod att inse att en text inte ökar i värde av att först tryckas på papper. Mod att låta våra yrkesroller förändras och blandas samman i en ny skön mix.

Och mod att faktiskt – på riktigt – omfamna webben.

Kommentarer

Kommentar av Filter och webben: några kommentarer « David Hylander den 2009-01-23 15:50:54

[...] Om hur man har tänkt på ett par tidskrifter som har omfamnat webben kan du läsa här: InternetWorld och [...]

Kommentar av Veckan som gick - vecka 3 at Same Same But Different den 2009-01-19 01:49:16

[...] som i övrigt handlade om att göra i första hand nättidning i andra hand papper. Ett tänk som Internetworld tänker jobba enligt från och med nu. Bisonblog har kommenterat här. Fredrik Wass har också skrivit en läsvärd artikel i [...]

Kommentar av Mikael Z den 2009-01-14 16:38:47

"Processmonstret" (tell me all about it ;-) Veckans ord! Stort lycka till till er allihop!

Kommentar av bisonblog den 2009-01-14 13:47:54

Internetworld tog upp fajten med processmonstret och vann... Som tidigare läsare, senare heltidsanställd och numera frilansare åt tidningen Internetworld har jag på nära håll kunnat följa magasinets utveckling genom åren. Tidningen har gått från att vara bred och folklig med sajttips och konsumentfokus...

Kommentar av Martin Persson den 2009-01-14 13:10:42

Heja heja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>